Prăjitură cu zmeură proaspătă
Istoria rețetei
Originea Prajiturii cu Zmeura
Prajitura cu zmeura este un desert rafinat, apreciat pentru echilibrul perfect dintre dulceata si aciditatea fructelor. Zmeura este folosita de secole in bucataria europeana, fiind un ingredient de baza in multe deserturi traditionale. Acest fruct mic si rosu este cunoscut pentru gustul sau distinct si proprietatile sale nutritive.
In bucataria franceza, prajiturile cu fructe sunt foarte populare, iar zmeura este adesea folosita pentru a adauga un plus de prospetime si culoare. Reteta de prajitura cu zmeura a evoluat de-a lungul timpului, fiind adaptata in functie de preferintele culinare ale fiecarei regiuni. In prezent, aceasta reteta este indragita in multe tari, inclusiv in Romania.
Evolutia Retetei
De-a lungul anilor, reteta de prajitura cu zmeura a suferit numeroase modificari. Initial, prajitura era preparata cu ingrediente simple, disponibile in gospodariile taranesti. Cu timpul, bucatarii au inceput sa experimenteze cu diferite arome si texturi, adaugand esente, ciocolata sau chiar creme fine.
Astazi, prajitura cu zmeura poate fi gasita in diverse forme si variante, de la cele mai simple prajituri de casa pana la deserturi sofisticate servite in restaurante de lux. In plus, datorita versatilitatii retetei, aceasta poate fi adaptata pentru a satisface diverse preferinte dietetice, precum fara gluten sau vegan.
Sfaturi
Pentru un plus de aroma, poti adauga coaja rasa de lamaie in aluat.
Daca preferi o textura mai moale, poti inlocui o parte din faina cu faina de migdale.
trucuri
Pentru a evita scufundarea zmeurii in aluat, presara-le cu putina faina inainte de a le adauga.
Pentru a pastra prajitura proaspata mai mult timp, depoziteaz-o intr-un recipient ermetic.
Rețetă
Prăjitură cu zmeură proaspătă
Timp preparare
20 minute
Timp gătire
35 minute
Timp total
65 minute
Preț
25.5 RON
Prețul poate să difere în funcție de marca produselor pe care le folosiți și de locul de unde cumpărați
Porții:
Tip preparat:
dulce (desert)
Tip dietă:
vegetarian, fără gluten
Condiții de depozitare:
Depoziteaza prajitura intr-un loc racoros si uscat, de preferat intr-un recipient ermetic.
Prajitura poate fi pastrata la frigider pentru pana la 5 zile.
Valori nutriționale
calorii: 1850 kcal,
proteine: 0 g,
grăsimi: 0 g,
carbohidrați: 250 g,
Ingrediente
- Faina
- Zahar
- Ulei
- Oua 2buc
- Zmeura 500g
- Lapte sau apa
- Praf de copt 10g
- Esenta de vanilie 5ml
- Esenta de rom 5ml
- Coaja de la o portocala
- Zahar vanilat
ustensile necesare
- Bol de amestecare
- Tel
- Tava de copt
- Gratar de racire
Pași gătire
1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul pana devin spumoase si de culoare deschisa, aproximativ 5-7 minute. Adauga esenta de vanilie daca folosesti.
2. Topeste untul si lasa-l sa se raceasca putin. Adauga-l treptat in amestecul de oua si zahar, continuand sa bati pana se incorporeaza complet. Acest pas dureaza aproximativ 2-3 minute.
3. Intr-un alt bol, amesteca faina cu praful de copt. Adauga treptat acest amestec in compozitia de oua, alternand cu laptele. Continua sa amesteci pana obtii un aluat omogen, aproximativ 5-6 minute.
4. Toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Distribuie uniform zmeura pe deasupra aluatului, apasand usor pentru a intra partial in aluat. Coace prajitura in cuptorul preincalzit timp de 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
5. Dupa ce prajitura este coapta, scoate-o din cuptor si lasa-o sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute. Apoi, transfera-o pe un gratar pentru a se raci complet inainte de a o taia si servi.
Combină-l cu:
Prajitura merge de minune cu un vin alb demidulce
Pentru un desert complet, serveste alaturi de o inghetata de vanilie
Variații:
Poti inlocui zmeura cu afine sau mure pentru o aroma diferita.
Pentru o prajitura mai bogata, adauga bucati de ciocolata alba in aluat.